HÄVERÖ KVINNODRÄKT

Dräkten på bilderna tillhör Philochoros (uppsalastudenternas folkdansförening) dräktsamling.

Läs mer om Philochoros här.

Högmössan

Högmössan är karaktäristisk för Häverö och används till stor högtid vid kyrkobesök. Den består av en pappersstomme som kläds med siden eller kattun och pryds med sidenband. Den kan också vara av brokad.

   Under högmössan bär gifta kvinnor ett sk "stycke" av linnetyg och knypplad spets, vilket ska sluta tätt kring huvudet och dölja håret. Stycket ät stärkt och formpressat.

   En särskild håruppsättning krävs under högmössan.

Bindmössan

Till vardags används bindmössa i kattun och till högtid bindmössa i siden med broderier alternativt bindmössa av sidenbrokad. Gifta kvinnor bär stycke under mössan och har mörkbottnade mössor i t ex svart och blått.

Överdelen

Underst bär kvinnorna en särk av linne och till högtid bärs även en överdel utanpå denna. Överdelen sys av linne eller bomull och har trekvartlångs ärm som avslutas med en bred linning. Upptill har överdelen en rund ringning med uppåtstående krage.




Halsklädet

Till högtidsdräkten bärs ett halskläde av antingen kattun eller siden, de material som i äldre tid ansågs vara finast i och med att de var köpetyger. Hemvävda rutiga halskläden i bomull har dock också förekommit och dessa kunde även användas som huvudkläden över mössan.

   För att hålla halsklädet på plats stoppas dess snibbar ned i livstycket. Som prydnad kan en rund eller hjärtformad silversölja användas.

Livstycket

Livstycket är empireinspirerat och sys i röd- och grönrandigt halvylletyg. Baktill i ryggen möts ryggstyckenas randning i v-form. Livstycket ska vara kort och i midjan syns särken. Livstycket har dubbla knapprader mässings- eller glasknappar och kan knäppas åt båda håll - när ena sidan är utsliten kan man börja knäppa åt andra hållet!

   Vidare har livstycket en liten skört baktill som tros vara en rest av äldre livstyckens betydligt större skört.

 

 

 

 

 

 

 

Kjolfickan

Kjolfickan knyts med ett band kring midjan på höger sida och döljs till två tredjedelar av förklädet.

Förklädet

Precis som kjolen är förklädet sytt av randigt halvylletyg, men i mörkare färger. Förklädet ska nå ner till kjolkanten och täcka halva kjolvidden. Upptill veckas det fint mot en linning i en annan randning. Det knäpps i ryggen.

   Förkläden i andra material har också förekommit såsom hemvävda bomullsförkläden och förkläden i kattun. Dessa var ovanligare och ansågs därför som lite finare.

Kjolen

Kjolen av smalrandigt halvylletyg har röd botten och ränder i grönt och svart. Den högröda färgen avtar och de mörkare tilltar i den del av kjolen som döljs av förklädet. Detta har sin förklaring i att rött tidigare var en dyrbar färg och att man ansåg det onödigt att "öda bort den på ett ställe där den ändå icke syntes".

   Kjolen veckas fint mot en smal, röd linning och kantas nedtill av en röd yllesnodd i fyrflätningsteknik. Den knäpps i sidan med hyska och hake.