hur gör man...

en oppombidning?

Att som kvinna ha utsläppt hår var på de flesta platser otänkbart i äldre tid. Vanligt var att man istället satte upp håret med hjälp av band. Gifta kvinnor bar sedan någon form av huvudbonad ovanpå håruppsättningen, medan unga flickor kunde gå barhuvade. Färgen på hårbanden varierade mellan socknarna och var ofta olika för gifta och ogifta kvinnor.

Det finns många sätt att göra s k oppombindning på, nedan kan du se ett sätt som används till bl a moradräkten.
Bunads hemsida finns beskrivningar på oppombindningar från Telemark och Øvre Valdres.


Bilderna och beskrivningarna är hämtade från Emma Frosts blogg www.emmafrost.se, bilderna är tagna av Johan Säfström.

1.
Knyt om en låg tofs i nacken. En hög tofs kan göra oppombindningen instabil.


Foto: Johan Säfström.
 

4.
Linda andra halvan av håret. För att den delen av håret som redan är lindad inte ska linda upp sig igen kan man hålla änden i munnen.

Foto: Johan Säfström


2.
Dela tofsen i två delar. Linda en i taget med bandet. För att inte dra frisyren snett kan den andra änden av bandet hållas spänt i munnen.

Foto: Johan Säfström.
 

5.
Bara att lägga upp det lindade håret runt huvudet och göra en rosett i nacken.


Foto: Johan Säfström


3.
Ett sätt att säkra änden på hårtesen är att bara fortsätta linda bandet runt en bit runt sig själv, och att se till att göra det hårt.

Foto: Johan Säfström.
 


6.
Det behövs alltså varken hårnålar eller spray, men däremot övning för att få allt att sitta riktigt bra. Om man ser till att inte ha nytvättat hår så sitter oppombindningen ännu bättre. Har man inte jättelångt hår behöver man inte misströsta, så länge bandet är långt nog så når ju det runt huvudet. 

Foto: Johan Säfström